Näin täytät kotitalousvähennyksen lomakkeen

 

Kevään aikana tulet normaalisti saamaan ennalta täytetyn veroilmoituksen postissa. Tässä artikkelissa täytetään veroilmoitusta varten tarvittavat lomakkeet kotitalousvähennykseen.

 

  1. Löydä oikeat lomakkeet.

Ensimmäinen askel on löytää oikea lomake veroilmoitusta varten. Tarvittavat liitteet ovat verohallinnon lomakkeet “14A, 14B tai 14C”. Riippuen siitä millä tavalla olet ratkaissut kotitalousvähennyksen tarvitset eri lomkkeita.

 

14A täytät mikäli olet palkannut yrityksen tekemään kotitalouspalveluja. (lataa lomake täältä)

 

14B täytät mikäli olet palkannut yksityisen tekemään kotitalouspalveluja.

 

14C on todistus siitä kuinka ulkomainen yritys hoitaa verovelvollisuuttaan (tätä et takuulla tarvitse.).

 

  1. Tee näin.

Alla löydät lomakkeen 14A, jota tullaan käyttämään tässä esimerkissä. Huomaa että voit ilmoittaa ainostaan kahden eri yrityksen palveluja lomaketta kohti.

Alla kohdat numeroituna lomakkeen mukaan;

  1. Täytä tähän nimesi ja henkilötunnuksesi. Muista että sinun ja puolisosi (tai toinen talouden henkilö) tulee täyttää kaksi eri lomaketta mikäli haette molemmat kotitalousvähennystä.

 

  1. Täytä tähän kenttään tehdyn työn laatua (mitä työtä on tehty, siivouspalvelu esim. “Kotitaloustyö”), täytä myös kohta “selvitys teetetystä työstä” lisätiedoilla. Täytä seuraavaksi alempi kohta jossa kysytään missä teetettyä työtä on tehty.

 

2.1. Täytä tähän palkatun yrityksen nimi sekä Y-tunnus (tämän löydät yrityksen laskusta.)

2.2. Täytä ensimmäiseen ruutuun ensimmäisen laskun maksupäivä. Seuraavaan ruutuun viimeisen laskun maksupäivän.

2.3. Täytä tähän ruutuun sopimuksentekopäivä.

2.4. Käy tarkasti läpi kuinka paljon olet maksanut yritykselle sisältäen alv. Syötä kokonaissumma tähän.

2.5. Mikäli sinä ja puolisosi jaatte palvelun summan, täytä oma osuutesi tähän, mikäli haet yksin kotitalousvähennystä, täytä myös tähän yritykselle maksettu kokonaissumma.

2.6. Kirjaa tähän materiaalien ja matkakorvauksien summa sisältäen alv. Nämä kulut eivät kuulu kotitalousvähennykseen, mikäli näitä kuluja ei ilmoiteta laskussa jonka olet yritykseltä saanut, kannattaa nämä selvittää ennen lomakkeen lähettämistä. Ellei tällaisia kuluja ole, kirjaa tähän kohtaan 0,00€

2.7. Täytä tähän kohtien 2.5 ja 2.6 erotus. Syötä tämä summa veroimoituksen kohtaan 12.1 “Kotitalousvähennyksen kustannukset”.

 

Verohallinto laskee näistä tiedoista sinulle oikean verovähennyksen.

 

Päätös

Elo- tai syyskuussa saat korjatun veropäätöksen postissa. Mikäli olet mielestäsi oikeutettu kotitalousvähennykseen mutta päätös on kielteinen voit valittaa päätöstä.