För vilka tjänster kan du få hushållsavdrag?

Hushållsavdraget gäller i stort sett varje hushållstjänst som du låtit utföra i ditt eget hem, eller i din egna fritidsbostad. Exempel på tjänster som du kan ansöka om avdrag för är

 

  • Städtjänster
  • Tvättning
  • Strykning
  • Annan klädvård
  • Matlagning
  • Vattning av blommor
  • Skötsel av gårdsområde.

 

Det är viktigt att du kontrollerar att avdraget gäller för den tjänst du tänkt ansöka om innan du skickar in din ansökan, så att du inte får den nekad i onödan.

Hur ansöker du om hushållsavdrag?

På skattekortet

Om du ansöker om ändring av skattekortet och anmäler ditt hushållsavdrag kan du på så vis få en lägre skattesats. På så vis överförs hushållsavdraget du anmält i skattekortet automatiskt till den förhandsifyllda skattedeklarationen. Börja med att beställa eller skriv ut ditt skattekort från webben. Skattekortet hittar du när du loggar in på Skatteförvaltningens hemsida. Den hittas här.

I skattedeklarationen

Vänta på den förhandsifyllda skattedeklarationen, som skickas i mars-april. Du kan också sköta din skattedeklaration på nätet under våren.

När du väl har blanketterna granskar du uppgifterna, och anger de uppgifter för hushållsavdraget som saknas. Deklarerar du med pappersblankett måste du även fylla i blankettbilagorna 14A, 14B eller 14C.

När du korrigerar din skattedeklaration får du ett nytt beskattningsbeslut i posten under augusti eller september.

Via webbtjänsten Palkka.fi

Du kan även anmäla hushållsavdraget för via webbtjänsten Palkka.fi, ifall du inte känner för att ändra på ditt skattekort eller sköta avdraget via deklarationen under våren. I Palkka.fi kan du året runt lämna in uppgifter för hushållsavdrag för det innevarande året. Du kan anmäla både fakturor betalade till företag, och göra anmälningar för arbetstagare som du har anställt.


Palkka.fi:s webbtjänst hittar du här.

Begär omprövning

Ifall du i efterhand lägger märke till att du kunde ha fått hushållsavdrag, men glömt att ansöka om avdraget, kan du ansöka om ändring i din beskattning även efter att den har slutförts. Detta gör du genom att begära omprövning hos skatterättelsenämnden.