Har du nånsin lagt märke till blanketten med rubriken ”Hushållsavdrag”? Ifall du har det, vet du vad den är till för?

Hushållsavdraget infördes i Finland år 1997. Avdragets regleringar och förmåner har sedan dess reviderats och ändrats ett antal gånger, men möjligheten till avdrag på hushållstjänster finns fortfarande kvar.

 

Hur fungerar hushållsavdrag?

När man utfört arbete i sitt hem, till exempel i form av städtjänster, renoveringar etc. får man tack vare hushållsavdraget möjligheten att dra av en del av arbetets kostnader på skatten. Hushållsavdraget dras av i första hand från skatten på förvärvs- och kapitalinkomsterna. Beroende på hur och av vem arbetet har utförts får du dra av olika stora belopp av skatten. Låter du ett förskottsuppbördsregistrerat företag sköta arbetet får du dra av 50% av det belopp (inklusive moms) som motsvarar arbetets andel! Hushållsavdraget låter dig dra av totalt 2400 euro per kalenderår från skatten, mot en självrisk på 100 euro.

 

Trots att det heter hushållsavdrag så är avdraget individuellt. Detta innebär att båda makarna i ett hushåll kan ansöka om varsitt hushållsavdrag, och ett hushåll kan på så vis få upp till 4800 euro i avdrag. Det gäller dock att komma ihåg att båda makarna i sådana fall drar av 100 euro i självrisk, vilket gör att det lönar sig att få ut så mycket som möjligt ur var makes avdrag. Även ett barn som bor hemma kan beviljas ett hushållsavdrag, ifall barnet med sina egna inkomster har tagit del av de avdragsberättigande kostnaderna.

 

För vilka tjänster gäller hushållsavdraget?

Det är möjligt att dra av kostnader för i stort sett alla hushållstjänster som utförts, inte bara i din bostad, utan även i ett fritidshus i din ägo.

Exempel på avdragbart hushållsarbete är städning, tvättning, klädvård (såsom strykning), matlagning, vattning av blommor, samt skötsel av ditt gårdsområde.

Vill du veta mer om hur just du kan dra nytta av hushållsavdraget? Besök då Skatteförvaltningens hemsida. Den hittar du här.

Exempel:

Maija Meikäläinen bor i Österbotten, jobbar heltid på ett lokalt formgivningsföretag, och har två barn – varav ett precis har börjat på dagis. Hon och hennes man har anlitat en städfirma för att ta hand om veckostädningen, och på så vis kan familjen få lite mer fritid.

 

Veckostädning för deras lägenhet på 85 m2 och ett badrum kostar 2652 €/år. De ansöker om hushållsavdrag och får tillbaka 1226 € (50 % x 2652 € = 1326 € – självrisk 100 €). Det betyder att hemstädning för ett helt år kostade dem endast 1426 €.

 

Lämnade något oklart ännu? Kontakta oss för mer information!

Ta kontakt