Mikä kotitalousvähennys?

Oletko koskaan huomannut verokortissa otsikkoa “Kotitalousvähennys”? Ja tiedätkö mitä varten kotitalousvähennys on?

Kotitalousvähennys otettiin käyttöön suomessa vuonna 1997. Vähennystä on muokattu useamman kerran mutta mahdollisuus on edelleen sama, voit saada ostetuista kotitalouspalveluista osan verovähennyksenä.

Miten kotitalousvähennys toimii?

Kun olet ostanut työtä jota on tehty kotitaloudessa kuten esim. siivouspalveluja, remontteja jne. on mahdollista saada näistä verovähennystä. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti tuloista ja ansio- ja pääomatuloista. Kotitalousvähennyksellä saat 50% takaisin yrityksen toimittamasta palvelun hinnasta (sisältäen alv.), huomioi että tämä koskee vain työtunteja!

Kotitalousvähennys on maksimissaan yhteensä 2400 euroa henkilöä ja kalenterivuotta kohti, omavastuu on 100 euroa.

Kyllä, luit oikein, vaikka nimi on kotitalousvähennys, itse vähennys on henkilökohtainen. Jos taloudessa on kaksi henkilöä jotka voivat käyttää kotitalousvähennystä voitte saada yhteensä 4800€ verovähennystä. Tässä tapauksessa molemmat henkilöt maksavat 100€ omavastuun joten kannattaa aina käyttää mahdollisimman paljon kunkin kotitalousvähennyksen määrästä. Myös kotona asuvat lapset voivat saada kotitalousvähennystä, mikäli lapsi omilla tuloillaan on maksanut kotitalousvähennykseen oikeutettuja kuluja.

Mitkä palvelut kelpaavat kotitalousvähennykseen?

Lähes kaikkia kotitalouspalveluja on mahdollista vähentää, eikä vain asuntoon tai taloon tehtyjä töitä, myös kesämökit kuuluvat kotitalousvähennykseen oikeutettuihin kohteisiin. Vähennyskelpoisista palveluita ovat esim. siivous, tekstiilien pesu, tekstiilihoito (esim. silitys), ruoanlaitto, kasvien kastelu ja pihaalueen hoitaminen. Mikäli haluat kotitalousvähennyksestä lisätietoa sitä on verohallinnon sivuilla tarjolla runsaasti. Sivu löytyy täältä.

Esimerkki:

Maija Meikäläinen asuu Pohjanmaalla, on kokopäivätyössä paikallisessa muotoiluyrityksessä, ja hänellä on kaksi lasta – joista toinen on juuri aloittanut päiväkodissa. Maija on miehensä kanssa käyttänyt siivousfirman palveluja viikkosiivoukseen, jotta perhe saa näin vähän enemmän yhteistä vapaa-aikaa.

Heidän 85 m2:n ja yhden kylpyhuoneen asuntonsa viikkosiivous maksaa 2652 € vuodessa. He hakevat kotitalousvähennystä ja saavat takaisin 1226 € (50 % x 2652 € = 1326 € – omavastuuosuus 100 €). Näin ollen kodin viikkosiivous kokonaisen vuoden ajan maksoi heille vain 1426 €.

siivous kotitalousvähennys Trivsel sinun apunasi

Ota yhteyttä

Siivous kotitalousvähennys? Muuttosiivous kotitalousvähennys? Ota meihin yhteyttä, niin vastaamme mieltä askarruttaviin kysymyksiin.