Vad är hushållsavdrag?

Har du någon gång lagt märke till rubriken ”Hushållsavdrag” på ditt skattekort? Och vet du vad hushållsavdraget går till?

Hushållsavdraget infördes i Finland 1997. Avdraget har ändrats flera gånger, men möjligheten är fortfarande densamma, du kan få en del av de köpta hushållstjänsterna som skatteavdrag.

Hur fungerar hushållsavdraget?

När du har köpt arbeten som har utförts i hushållet, såsom städtjänster, renoveringar etc., är det möjligt att få skatteavdrag för dessa. Hushållsavdraget dras i första hand av från inkomst och förvärvs- och kapitalinkomst. Med hushållsavdraget får du tillbaka 50% av priset på den tjänst som företaget tillhandahåller (inklusive moms), observera att detta endast gäller arbetstid!

Hushållsavdraget är max 2 400 euro per person och kalenderår, självrisken är 100 euro.

Ja, du läste rätt, även om namnet är hushållsavdrag är själva avdraget personligt. Om det finns två personer i hushållet som kan utnyttja hushållsavdraget kan du få totalt 4800 € i skatteavdrag. I det här fallet betalar båda personerna en självrisk på 100 €, så du bör alltid använda så mycket som möjligt av beloppet för varje hushållsavdrag. Hemmaboende barn kan också få hushållsavdrag, om barnet har betalat utgifter som berättigar till hushållsavdraget med sin egen inkomst.

Vilka tjänster berättigar till hushållsavdrag?

Det är möjligt att dra av nästan alla hushållsnära tjänster, och inte bara arbeten som utförs på en lägenhet eller hus, sommarstugor är också berättigade till hushållsavdrag. Avdragsgilla tjänster omfattar till exempel städning, tvätt av textilier, textilvård (t.ex. strykning), matlagning, vattning av växter och skötsel av trädgårdsområdet. Vill du ha mer information om hushållsavdraget finns det gott om det på skatteförvaltningens hemsida. Sidan hittar du här.

Exempel:

Maija Meikäläinen bor i Österbotten, hon jobbar heltid på ett lokalt designföretag och har två barn, varav ett precis börjat på dagis. Maija och hennes man har använt en städfirmas tjänster för veckostädning så att familjen kan få lite mer fritid tillsammans.

Veckostädningen av deras 85 m2 stora lägenhet med ett badrum kostar 2652 € per år. De ansöker om hushållsavdrag och får tillbaka 1226 € (50 % x 2652 € = 1326 € – avdragsgill 100 €). Således kostade veckostädningen av hemmet under ett helt år för dem endast 1426 €.

siivous kotitalousvähennys Trivsel sinun apunasi

Ta kontakt

Hushållsavdrag för hemstädning? Hushållsavdrag för flyttstädning?
Kontakta oss så svarar vi på frågor du undrar över.